Az erős haj

A haj hihetetlenül erős. Egy hajszál 100 grammot is elbír, egy átlagos hajzat pedig 120 000 hajszálból áll, vagyis az egészséges fejbőr akár 12 tonnát is elbírhat.

A HAJKÉREG : A HAJ SZÍVE

A hajkéregben lévő keratin miatt a haj különösebb törés nélkül 30%-ig megnyújtható, károsodás nélkül nyeri vissza eredeti hosszát. A keratin egy aminosavakban gazdag rostos fehérje.

A fehérje rugalmassága a rostok felépítésének köszönhető, amik a keratint alkotják. A keratin különböző formákat vehet fel. Például, a szem kontúrjánál található keratinsejtek különböznek a haj vagy a köröm keratinjaitól. A haj és a köröm fontos építőelemei a következők :

  • aminosavak (cisztin és metionin) amik összekötik a keratinrostokat, biztosítva erősségüket.
  • ásványi anyagok és oligoelemek (kálcium, cink, magnézium, szilícium) amik a haj életerejéért felelősek, akárcsak a körmök keménységéért és ellenállóképességéért.

A keratin, a haj egyik legfőbb alkotóeleme, a forró levegőn való szárítástól, a dauertől, a tartós hajegyenesítéstől, a gyakori festéstől törékennyé válik. A nap, a tenger, a különböző szennyeződések, a helytelen táplálkozás szintén a haj idő előtti öregedéséhez vezet. A különböző káros hatások miatt a haj fehérjéje meggyengül, a haj elveszti ellenállóképsségét és töredezetté válik.

TANÁCSOK AZ ERŐS HAJÉRT

Mindenekelőtt egy olyan hajsampont kell találni, ami nem teszi túl zsírossá a hajat de nem is válik tőle szárazzá. Egy olyan kíméletes készítmény a megfelelő, aminek nincs negatív hatása a fejbőr ph értékére, ami hidratálja és rugalmassá teszi a rostban gazdag hajszálakat. Ne használjon túl sok sampont és kerülje a többszöri samponozást, mert érzékennyé válhat tőle fejbőre.

Az ápoláshoz a következő esszenciákra lesz szüksége: keverjen össze 5 ml cédrusfa olajat, 3 ml levendula olajjal, 5 ml zsálya olajjal és 30 ml mandulaolajjal. Vigye fel a hajára, finoman masszírozza be, néhány órán keresztül vagy akár egész éjjel hagyja hatni. A hatóidő végezetével alaposan mossa meg haját. A kezelést maximum heti három alkalommal ismételheti meg.