Interjú a szakorvossal

A BŐRGYÓGYÁSZ SZAKORVOS VÉLEMÉNYE A HAJHULLÁSRÓL

Mivel erősíthetjük, tehetjük széppé hajunkat? Interjú Dr. Murányi Éva bőrgyógyász szakorvossal.

A gyanús, ápolatlan fejszőrzetet elfedő, vállig érő „allonge” parókák ideje már több száz éve lejárt, mondhatnánk tréfásan, ha a haj kinézetének mai jelentőségét akarnánk elemezni. Korunkban az ápolt, rendezett külső elválaszthatatlan része a hajzat, már persze, ha van, még ha esetleg hiányosan is. Vágni, formázni, mosni, egyszóval gondozni kell, legalább is a modern világban, ha valahogy ki akarunk nézni. Mint ismeretes, a haj gyakran elhagyja gazdáját, vagy legalább is erre tesz kísérletet, illetve láthatóan foszladozó, fénytelen, sanyarú állapota viselője hasonló állapotára utalhat. Az urak könnyebben élik meg fejszőrzetük ritkulását, esetleg elvesztését. Némelyek kissé sántító magyarázatul „férfias” életmódjukat emlegetik. Ugyanez a hölgyeknél komolyabb probléma. Esetükben általános igény a szép, nagy tömegű, dús hajzat még a rövid, „fiús frizurák” divatja idején is.
Az Laboratoires Arkopharma francia vállalat Forcapil® étrend-kiegészítő kapszulája és azonos márkanevű oldata, a Forcapil® oldat már több mint 10 éve kapható Magyarországon. E két készítmény stabilan emelkedő forgalmú, ami bizonyítja, hogy a különböző hajszerek között ismertséget, komoly hírnevet vívott ki magának. A készítménycsalád, noha egyik tagja sem tekinthető gyógyszernek, jól ismert a hajhullással találkozó és azt kezelő orvosok, főként bőrgyógyászok körében is. Használatukat sokan ajánlják pácienseiknek.

A Forcapil® termékcsaláddal szerzett gyógyászati tapasztalatairól kérdeztük Dr.Murányi Éva bőrgyógyász szakorvost (Kispesti Egészségügy Intézet):

Forcapil.hu: Mindenekelőtt arról kérdezzük, hogyan osztályozhatók a hajhulláshoz vezető okok?

Dr. Murányi Éva: Hajhullást mind külső, mind belső okok kiválthatnak. Külső ok lehet például a helytelen, vitamin szegény táplálkozás, szennyezett levegő, munkahelyen mérgező anyagokkal való érintkezés. Belső okok: elsősorban az örökletes génállomány, lappangó gyulladásos gócok, stressz. De tényező lehet a hormonhiány is. Ennek mindkét nemnél jelentősége van, bár a nőknél inkább. A klimax közeledtével, menstuáció kimaradása előtt már több évvel elkezdődik a női hormonok termelődésének csökkenése, amely előtérbe a helyezi a nők szervezetében is a születésük óta megtalálható androgén (férfi) hormonok működését. Ez vezet náluk „férfias” típusú, a fejtetőn jelentkező, foltszerű hajvesztéshez. A férfiaknál az ilyen típusú hajvesztés erőteljesen még a homlok fölött is jelentkezik.

Forcapil.hu: Mely esetekben, és kiken segít a Forcapil ® termékcsalád?

Dr. Murányi Éva: Egyaránt javasolható mind a hajhullás különböző típusainál, a hajszálak és a körmök törékenysége esetén, valamint seborrhoás panaszoknál (korpádzás, fokozott faggyútermelés, hámlás, vörös foltok a fejbőrön, akne). Életkori megszorítás alig van, a serdülőkor kezdetétől (amikor a hajhullásos panaszok először felléphetnek) az életkor végéig szedhető. Mindkét nemnél előnyös a használata. Személyes tapasztalataim szerint a klimaxos nők is eredményesen és nagy megelégedettséggel használják.

Forcapil.hu: Milyen tapasztalatokat szerzett a Forcapil® termékcsalád alkalmazásakor?

Dr. Murányi Éva: A 2009. évben részt vettem azon az összehasonlító vizsgálaton, amikor a Forcapil® termékcsalád készítményeit, azaz a kapszulát és az oldatot külön-külön, illetve együttesen alkalmaztuk, összesen több mint 300 esetben. A 6 hónapig tartó vizsgálat során a betegeket nagyon gyakran láttam, így pontos véleményt tudtam kialakítani. A személyes tapasztalataim meggyőzőek voltak, azóta nagyon sok beteg használta és szerette meg a készítményeket.

Forcapil.hu: Milyen hatóanyagokat tartalmaznak a Forcapil® készítmények, és hogyan hatnak?

Dr. Murányi Éva: Mondhatni kettős támadáspontúak, a Forcapil® kapszula belülről, az oldat kívülről hat. A kapszula hatóanyagai serkentik a haj és a köröm regenerálódását, növekedését, mintegy a haj építőanyagaiként. A B vitamin komplex (B5, B6, B7, B8, B9) javítja a hajhagymák körüli mikroerek vérellátását, ezzel segítve a hajszál növekedé

sét, a cink hatására a csökken faggyú (sebum) termelés. A D3 vitamin (cholecalciferol) szerepet játszik a keratinózisban, azaz a haj egyik építőanyagának, a keratinnak a képzésében. A L-cistein és methionin, mint kéntartalmú aminosavak, valamint ezenkívül a B6 vitamin pedig a haj és a köröm és a haj építő anyagai. A Forcapil® oldat tartalmaz B vitaminokat (B5, B6, B7), melyek serkentik a haj növekedését, gingko biloba kivonatot, mely javítja a hajhagymák körüli vérellátást, kölest, mely gazdag esszenciális zsírsavakban, valamint csalánt és mezei zsurlófüvet, melyek a haj növekedéséhez szükséges ásványi anyagokat szolgáltatják.

Forcapil.hu: Hogyan kell alkalmazni őket?

Dr. Murányi Éva: Ki kell használni azt a tényt, hogy ketten többre mennek, ezért javaslom a Forcapil® kapszula és a Forcapil® oldat együttes alkalmazását betegeimnek. A már említett összehasonlító vizsgálat keretében szerzett tapasztalataim szerint a kapszulát és az oldatot együttesen alkalmazva intenzív lanugo (hajkezdemény) növekedés indul, amelynek jelentős része megerősödik, és növeli a hajtömeget. A belső kezelést napi 2 kapszula biztosítja, az oldatot naponta egyszer kell alkalmazni. A Forcapil® oldatot közepesen erős dörzsöléssel, a választékok mentén javaslom a fejbőrbe masszírozni.

Forcapil.hu: Mennyi türelem szükséges addig, amíg a meglátjuk, hogy hatni kezd?

Dr. Murányi Éva: A haj nagyon lassan nő, naponta 0,3-0,5 mm-t. Ideális esetben, ha a kezelés a tavaszi, nyári hónapokra esik, havi 1 cm-t is elérhet. Ezért ahhoz, hogy észrevehető hajtömeg növekedést tapasztaljunk, több hónap kezelés szükséges.
Persze minden beteg aznap estére gyógyult szeretne lenni, de sajnos ennél több idő kell. A 2009-es vizsgálat során kiderült, hogy már a 2-3 hónap során tapasztalható a javulás, de megfelelő és tartós eredményt legalább 6 hónap kezelés után érünk el.

Forcapil.hu: Milyen tudományos bizonyítékok vannak a Forcapil® termékcsalád tagjainak hatékonyságára?

Dr. Murányi Éva: A készítmények hatékonyságát mind az Arkopharma, mint a kifejlesztő és előállító, mind pedig a Cremum mint magyarországi forgalmazó vizsgálta. Utóbbi a kapszulák és az oldat együttes alkalmazásának hatékonyságát is. A két vizsgálat hasonló következtetésekkel zárult.
Ezek szerint a készítményeket használóknak már néhány hét után csökken a hajhullásuk, javul a hajuk állománya, és a hajszínük, csökken a töredezettségük, és a fejbőrön jelentkező viszketés, hámlás, piros foltok pedig eltűnnek. Új hajkezdemények jelennek meg, főleg kombinált kezeléskor. Számomra is meglepő tapasztalat volt, hogy a haj töredezettségére milyen jó hatással voltak ezek a készítmények. Az közismert, hogy a kémiai szerek (különböző samponok, hajápoló szerek, hajfesték, stb.) erősen roncsolhatják a haj állományát, ami töredezettség, tompa vagy meg nem jelenő fény formájában nyilvánul meg. Az én betegeimnél azt látom, hogy azoknak, akik Forcapilt használnak, már néhány hét után kevésbé töredezett, fényesebb, élénkebb színű hajjal jelentkeznek, ami kellemes élmény számomra.

Forcapil.hu: Hálásan köszönjük Doktornő válaszait!