A fényes haj

Ha a haj ellenállóképessége a hajkéreg szerkezetétől függ, áteresztőképessége, fénye, selymessége vagy fésülhetősége nagyrészt a kutikula állapotával van összefüggésben. A haj gyökeréből növekszik, átlagosan havi 1 centimétert. Ez alapján, 30 hónap alatt a haj 30 centit nő. A két és fél éves növekedési szakasz során a kutikula szerkezete sokat változik.

A SIMA FELÜLETŰ, HENGERES KUTIKULA

A hajszál külső rétege a kutikula. A kutikula 2-6 egymást fedő, lapos sejtrétegből áll és egy láthatatlan, vízhatlan, zsíros réteg, a hajtüszőkben lévő faggyúmirigyek által termelt faggyú vonja be, ami hasonló funkcióval bír, mint egy hajápoló balzsam  Az egészséges kutikula sima felületű. A legújabb, a gyökérből növekvő pikkelyei teljesen szabályosak és hibátlanul, palatető-szerűen illeszkednek egymáshoz. Ez a felépítés teszi lehetővé a fény visszatükrözését a hajról és csökkenti a többi hajszállal való súrlódást. A haj fénye szintén függ attól, hogy a hajszál formája mennyire hengeres szerkezetű.
Az intenzív, sok felületaktív anyagot tartalmazó meleg vizes, samponos fej és hajmosás eltávolítja a kutikulát védő zsírréteget és ez által megszűnik annak kutikulát védő funkciója.

Minél inkább eltávolodunk a fejbőrtől, a pikkelyek annál inkább károsodottabbak lehetnek. A haj először csík-szerűen meghasad és a hajvégek megtörnek, szétválnak. Néhány pikkely megsemmisül. A pikkelyek a haj végein részben vagy teljesen hiányozhatnak: a hajszálak védelme ezzel megszűnik. A pikkelysérülés veszélyezteti a haj formájának és felépítésének homogén szerkezetét: a haj elveszti fényét és fakóvá válik.

TANÁCSOK A FÉNYES HAJÉRT

Használjon ritka fogú fésűt, főleg, ha még nedves hajat fésül és kerülje a túl gyakori fésülködést (Ne higgyen a legendának, miszerint lefekvés előtt 100 alkalommal át kell fésülni a hajat, hogy az szép legyen!).

szárítás során, hogy elkerülje a pikkelyek elváltozását, hagyja haját szabad levegőn száradni, a félszáraz haj formázásához használjon hajszárítót. A hajszárító használatakor tartsa a készüléket 10-15 centiméterre hajától.

Az ápolás során keverjen el 3 csepp ylang-ylang esszenciát 6 evőkanál napraforgóolaj esszenciával. Vigye fel ecset segítségével a hajra és csavarja át műanyag fóliával. Hagyja hatni egy órán keresztül, majd samponozás után öblítse